top of page
Plants and sun

Psykodynamisk
Terapi

"Nøkkelen til emosjonell transformasjon ligger i å få tilgang til og oppleve de kjernefølelsene som har blitt undertrykt eller unngått."

Dr. Habib Davanloo

Om

Psykodynamisk Terapi

vi er våre relasjoner.jpg

Utgivelsesår: 2011

 

"Vi er våre relasjoner" av Tor Wennerberg forklarer hvordan tidlige relasjonserfaringer former selvfølelse og følelsesliv. Boken bygger på tilknytningsteori og psykodynamisk tenkning for å vise hvordan vi kan forstå og endre fastlåste mønstre. Den er lett tilgjengelig og gir verdifull innsikt i hvordan vi skaper tryggere relasjoner.

Psykodynamisk terapi er en utforskende og transformerende prosess som hjelper oss med å forstå de dypere kreftene som former følelsene, tankene og relasjonene våre. Mange av de mønstrene vi lever med i dag, har røtter i tidligere erfaringer – noen tydelige, andre skjult under overflaten. Gjennom terapien kan vi forsiktig avdekke, bearbeide og integrere disse erfaringene, slik at vi kan skape mer frihet og fleksibilitet i hvordan vi lever livene våre. 

 

I psykodynamisk terapi er det ikke symptomene som behandles direkte, men de underliggende årsakene og de følelsesmessige konfliktene som skaper dem. Ofte er det sekundære følelser som sinne, skam eller skyld som skjuler de primære, mer sårbare følelsene som frykt, sorg eller lengsel. Ved å komme i kontakt med de dypere følelsene, kan vi løsne opp i fastlåste mønstre, og åpne oss gradvis mere til livets utfordringer og gleder.

Prosessen starter ofte med en nysgjerrighet på hva som ligger bak vanskelige følelser, fastlåste mønstre eller indre uro. I begynnelsen handler det om å få øye på disse mønstrene – hvordan de viser seg i hverdagen, hvordan de har utviklet seg, og hvordan de påvirker oss på et dypere plan. Kanskje oppdager vi at vi har en tendens til å trekke oss unna når vi egentlig ønsker nærhet, eller at vi alltid setter andres behov foran våre egne uten å vite hvorfor.

Når vi ser disse mønstrene tydeligere, kan vi begynne å utforske følelsene og erfaringene som ligger bak dem. Dette er ofte et av de mest kraftfulle stegene i prosessen – å få kontakt med underliggende følelser som lenge har vært skjøvet bort eller holdt tilbake. Mange urfolkstradisjoner har ritualer og fortellertradisjoner som hjelper mennesker med å sette ord på smerte, og bringe kollektive erfaringer inn i en helende kontekst. I psykodynamisk terapi skjer dette gjennom refleksjon, emosjonell bearbeiding og en trygg relasjon der tidligere sår kan forstås på nytt.

Etter hvert som vi arbeider oss gjennom disse følelsene, åpner det seg ofte nye muligheter. Gamle reaksjonsmønstre løsner, og vi kan begynne å møte oss selv og andre med større varme og åpenhet. Der vi tidligere har følt oss fastlåste, kan vi nå velge annerledes – ikke fordi vi "tvinger" oss til det, men fordi vi føler oss friere til å handle ut fra et mer ekte og helhetlig sted i oss selv. ​

Psykodynamisk terapi er en prosess med rom for refleksjon, bearbeiding og vekst. Den handler ikke om raske løsninger, men om å skape varig endring ved å gå inn i det som tidligere har vært skjult eller vanskelig å nærme seg. I lys av både moderne psykoterapeutiske tilnærminger og urfolksperspektiver, blir det tydelig at heling ikke bare skjer på individnivå, men også i relasjon til fellesskap og den verden vi lever i. Målet er ikke bare å lindre symptomer, men å styrke vår evne til å møte livet med mer forståelse, mening og følelsesmessig dybde – og å finne en vei tilbake til en dypere tilknytning til oss selv, hverandre og jorden.

bottom of page