top of page
Gemini_Generated_Image_mi3odrmi3odrmi3o.jpg

Øko-dybde
psykologi

"Når vi er villige til å føle verdens smerte, åpner vi oss også for dens skjønnhet, livskraft og glede."

Joanna Macys sitat minner oss om at det er i møte med verdens smerte og lidelse at vi også kan oppdage dens skjønnhet og livskraft. Ved å åpne oss for både det som er vondt og det som er vakkert, kan vi finne den styrken og energien som trengs for å handle med medfølelse og visjon for en bedre fremtid. Dette er kjernen i The Work That Reconnects

Om

Øko-Dybdepsykologi

naturesoul.jpg

Nature and the Human Soul utforsker hvordan menneskets psykologiske utvikling er dypt forbundet med naturen og vår plass i det større økosystemet. Inspirert av dybdepsykologi, økopsykologi og urfolks visdomstradisjoner, presenterer Bill Plotkin en livsmodell som viser hvordan naturkontakt kan støtte personlig vekst og sjelelig modning. Boken er en veiviser for alle som ønsker å leve i dypere harmoni med seg selv, samfunnet og den levende jorden.

Dybdepsykologi og økopsykologi utforsker hvordan vi mennesker er dypt forbundet med naturen, og hvordan denne forbindelsen påvirker vår mentale helse, identitet og livsvei. Når vi kombinerer dybdepsykologiens innsikt i det ubevisste med økopsykologiens fokus på vår relasjon til det levende miljøet rundt oss, får vi en mer helhetlig forståelse av menneskets plass i verden.

Økopsykologi vokste fram på 1990-tallet gjennom arbeidet til Theodore Roszak, som mente at mange moderne psykiske plager kan ses som et resultat av at vi har mistet forbindelsen til naturen. Inspirert av dypøkologien og Arne Næss’ filosofi, minner økopsykologien oss på at vi ikke bare lever i naturen – vi er natur. I Norge ser vi dette perspektivet i alt fra friluftsliv og naturbasert terapi til hvordan flere nå setter ord på økosorg og klimaangst.

Dybdepsykologien, med røtter i Carl Jungs arbeid, retter oppmerksomheten mot de dypere lagene i menneskesinnet – drømmer, symboler, indre bilder og mønstre som former våre livsvalg og forståelsen av hvem vi er. I stedet for å fokusere på symptomer og diagnoser, åpner denne tilnærmingen for en nysgjerrig utforskning av det som ligger bak tankene og følelsene våre – og hvordan vår indre verden er vevd sammen med det som skjer rundt oss. Psykologer som John Beebe og forfattere som Bill Plotkin har videreutviklet disse ideene til modeller for personlig vekst, hvor nærhet til naturen blir en døråpner til dypere selvforståelse og livsmening.

Joanna Macy er en annen sentral skikkelse i feltet. Med sitt arbeid The Work That Reconnects har hun utviklet metoder som hjelper oss å møte økologisk sorg og håpløshet, og omforme disse følelsene til handlekraft og fellesskap. Hun bygger på buddhisme, systemtenkning og dypøkologi, og gir verktøy for å gjenopprette forbindelsen til livet på jorden.

Sammen gir dybdepsykologi og økopsykologi et alternativ til den mer rasjonelle og diagnosebaserte psykoterapien. Her finnes rom for å undre seg, for å lytte innover, og for å finne heling i det å være del av noe større. I møte med klimaendringer og økologisk usikkerhet, kan disse perspektivene hjelpe oss å både forstå oss selv på dypere vis – og finne nye, regenererende måter å leve i verden på her og nå.

Fra adskilt selv - til økologisk bevissthet
– en integrativ tilnærming

Egocentric

Egosentrisk Perspektiv,

Jeg som adskilt

"Vi opplever oss selv som isolerte individer, definert av prestasjoner, roller og samfunnets forventninger. Naturen og omverdenen sees som noe utenfor oss, en ressurs for våre behov. Våre relasjoner – både til oss selv og andre – kan preges av forsvar, stress og indre splittelse."

Understanding

Et møte med deg selv

 

"Gjennom emosjonsfokusert terapi (EFT), psykodynamisk forståelse og kroppsorientert arbeid begynner vi å utforske de følelsesmessige lagene under våre mønstre. Vi møter sårbarhet, traumer og forsvarsmekanismer – ikke som noe som må fikses, men som veivisere mot en helhetlig forståelse av oss selv."

Integration

Forankring i noe større

 

"Når vi bearbeider og aksepterer indre blokkeringer, åpner vi oss for en mer sammenhengende opplevelse av livet. Vi går fra å identifisere oss med vårt begrensede selvbilde til å kjenne på en større tilhørighet. Kroppsarbeid, pust og naturkontakt hjelper oss med å forankre denne prosessen – vi begynner å leve i takt med en dypere rytme og tilhørighet."

Wholeness

Økosentrisk Perspektiv,

Jeg som del av helheten

"Vi beveger oss fra separasjon til samspill. Selvet forstås ikke lenger som noe isolert, men som en del av et levende økosystem. Våre valg formes av en dypere ansvarsfølelse for fellesskap, natur og fremtidige generasjoner."

Økologisk Bevisst Lederskap

Ledere som går fra et adskilt selv til økologisk bevissthet kan dra nytte av økt emosjonell intelligens, empati og inkludering  (Chao Miao, et al. 2018; Senge, 2008). Ved å anerkjenne sammenhengen mellom systemer, er de bedre rustet til å navigere i kompleksitet og fremme samarbeid (Robinson, 2004). Forskning viser også at slike ledere prioriterer etisk beslutningstaking og langsiktig bærekraft, i tråd med bedriftsansvar, og kan bidra til innovasjon ( Suchao He et al. 2023;  Maak & Pless, 2006). Smatidigt bidrar de til grønne samhandlingsmønstre iblant medarbeidere (Cundong Zhao; Liping Liang, 2023). Denne overgangen til et mere inkluderende perspektiv kan gjøre det mulig for ledere å skape adaptive, motstandsdyktige organisasjoner og ta bedre beslutninger som tar hensyn til både menneskers og miljøets velvære.

bottom of page